Zakon o trgovini i QR Kodovi

Objavio Vladimir Mihajlovic 20.12.2020.Zakon o trgovini i QR Kodovi
Izmena Zakona o trgovini koja je stupila na snagu, nalaže da svi proizvođači i trgovci bar-kodom ili QR kodom označe svoje proizvode. Uniji poslodavaca je pristigao veliki broj pitanja u protekle dve nedelje u vezi sa uvođenjem mašinski čitljive oznake, jer postoje brojne nedoumice oko njegove primene.

Svi proizvodi u maloprodaji od 31. januara moraju da imaju bar-kod ili QR kod, što je do sada bila samo mogućnost, kažu u Ministarstvu trgovine. To je utvrđeno odredbom Zakona o trgovini ("Sl. glasnik RS", br. 52/2019) koja se odnosi na deklaraciju, a čija primena počinje 31. januara.

Načelnik Odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije u Ministarstvu trgovine Željko Rakić kaže da tu nema nikakvih drastičnih promena.

Zakon o trgovini počeo je da se primenjuje pre šest meseci, a Rakić objašnjava da je ostavljen prelazni period samo za početak primene odredbe o deklaraciji koja se odnosi na obavezu da roba bude označena mašinski čitljivom oznakom.

"Ostavili smo prelazni period samo za ovu odredbu od nekih šest meseci kako bi proizvođači, odnosno trgovci mogli da se pripreme za ovu novinu", rekao je Rakić.

Objasnio je da su mašinski čitljive oznake vrlo zgodne kao sredstvo da se prati roba i da se njom manipuliše, jer smanjuje troškove manipulacije, a ujedno je i lakša sledljivost same robe.

"Možete i kao potrošač sami da instalirate aplikaciju na vašem pametnom telefonu i da onda skenirate bar-kod i vidite odakle je taj proizvod, da nađete osnovne podatke o tom proizvodu ili neku drugu mašinski čitljivu oznaku kao što je QR kod", kaže Rakić.

"Recimo kilogram, litar, neka roba se prodaje na kilogram, mora da sadrži poslovno ime proizvođača. Uz robu iz uvoza mora da piše ime uvoznika i zemlja proizvodnje. To su neki osnovni elementi koje zahteva naš Zakon o trgovini", kaže Rakić.

Najavio je da će tržišni inspektori kontrolisati poštovanje Zakona, a da Tržišna inspekcije radi u skladu sa planovima, a i po prijavama potrošača.

Ostale objave


Sta je QR Kod?

Sta je QR Kod?